Bihar Board 12th English Object Marks Explanation 2024:कक्षा 12वीं परीक्षा 2024 के लिए,2024

Bihar Board 12th English Object Marks Explanation 2024

1. English language is ……….. than Sanskrit and Persian.
12019A, 1.Sc .; 2020A, L.Sc .; 2021A, L.Sc.)
(A) older                          (B) younger
(C) classical                    (D) none of these

Ans. (B)

2. The Great Vowel Shift took place during ……. *
12019A, 1.Sc.; 2020A, L.Sc.)
(A) Modern English           (B) Middle English
(C) Old English                 (D) British English

Ans. (B)

3. New varieties of English that have emerged in different
parts of the world is called ………. [2019A, L.Sc.)
(A) Second language            (B) New English
(C) American English            (D) None of these

Ans. (B)

4. Which of the following languages is the youngest?
[2019C, L.Sc.]
(A) Sanskrit                       (B) Greek
(D) English                        (C) Latin

Ans. (D)

5 …………… is the synonym of drama. [2019C, I.Sc.]
(A) Acting                           (B) Dialogue
(C) Stage                           (D) Play

Ans. (D)

6. Renaissance generated a new spirit of …………………
[2019C, I.Sc.]
(A) enquiry                        (B) introspection
(C) superstition                 (D) morality

Ans. (B)

7. In the 18th Century, published a dictionary of the
English language. 12019C, I.Sc.]
(A) Alexander Pope            (B) Samuel Johnson
(C) Joseph Priestley           (D) William Loughton

Ans. (B)

8. Charles Dickens was a novelist of the ……………..
[2019C, I.Sc.]
(A) eighteenth                    (B) nineteenth
(C) twentieth                      (D) none of these

Ans. (B)

9. The Anglo-Saxons were people. [2020A, I.A.]
(A) Persian                        (B) Germanic
(C) Greek                          (D) Latin

Ans. (B)

10. English developed into a single, standard ******
[2020A, I.A.]
(A) Queen’s English             (B) King’s English
(C) Prince’s English             (D) Princess ‘ English

Ans. (A)

11. Langland is a well known writer of English
literature. [2020A, I.A.]
(A) Post-modern                  (B) Old
(C) Modern                          (D) Middle

Ans. (D)

12. Standard British English speech came to be known as
[2020A, I.Sc.]
(A) Second language (SL)         (B) New English (NE)
(C) American English (AE)        (D) Received Pronunciation (RP)

Ans. (D)

13. The English language is much younger than
(A) Latin                                     (B) Greek
(C) Persian                                 (D) All the three

Ans. (D)

14. The Anglo-Saxons invaded England in the
(A) fifth century                            (B) Sixth century
(C) Seventh century                     (D) None of these

Ans. (A)

15. The English language of today reflects ……………. centuries
of political and social developments.
(A) fourth centuries                       (B) fifth centuries.
(C) sixth centuries                         (D) seventh centuries

Ans. (B)

16. Who were called together the Anglo-Saxons?
(A) Angles                                (B) Saxons
(C) Jutes                                  (D) All the three

Ans. (D)

17 …………….. gave England its name and language.
(A) Indians                              (B) Anglo-Saxons
(C) Romans                            (D) None of these

Ans. (B)

18. Old English covers-.
(A) AD 449-AD 1066             (B) AD 1067-AD 1099
(C) AD 1100-AD 1149          (D) AD 1150-AD 1500

Ans. (A).

19. Middle English covers
(A) AD 449-AD 1066          (B) AD 1067-AD 1099
(C) AD 1100-AD 1149         (D) AD 1150-AD 1500

Ans. (D)

20. English used since AD 1500 till now is called …….. English. [2019A, I.Sc .; 2020A, I.Sc.]
(A) Old                           (B) Middle
(C) Modern                     (D) None of these

Ans. (C).

21. The history of English language is just about ………… years old.
(A) fifteen hundred           (B) sixteen hundred
(C) seventeen hundred     (D) None of these

Ans. (A)

22. In England Printing Press was invented in
(A) 1475                          (B) 1476
(C) 1477                         (D) 1478

Ans. (B)

23. In the old English period the two major influences were
(A) Latin and French              (B) Latin and Greek
(C) Latin and Scandinavian   (D) Latin and Indian

Ans. (C)

24. The gold period of old English literature was the era of
(A) King Alfred                       (B) King Richard-II
(C) Queen Elizabeth              (D) None of these

Ans. (A)

25. The year AD 1066 is taken to be the end of the ……. period.
[2018A, L.A.]
(A) Middle English            (B) Old English
(C) Modern English           (D) None of these

Ans. (B)

26. About ……………. Christianity began to spread in England.
(A) AD 400                     (B) AD 500
(C) AD 600                    (D) AD 700

Ans. (C)

27. The first phase of Middle English literature covers the period
(A) AD 950-AD 1350        (B) AD 1050-AD 1215
(C) AD 1150-AD 1215      (D) None of these

Ans. (C)

28. The second phase of Middle English Literature covers
the period
(A) AD 950-AD 1350          (B) AD 1050-AD 1350
(C) AD 1150-AD 1350        (D) AD 1250-AD 1350

Ans. (D)

29. Chaucer, Gower, Langland and Wyclif are important writers of the ……….. period.
(A) Old English                (B) Middle English
(C) Modern English          (D) None of these

Ans. (B)

30. Modern English begins from
(A) AD 1300                     (B) AD 1400
(C) AD 1500                    (D) AD 1600

Ans. (C)

31. The printing technology was introduced in England in
(A) 1466                       (B) 1476
((0 C)) 1480 1486        (D) 1496

Ans. (B)

32. The name ‘ Augustan’ was given to the early century. [2018A, I.A.]
(A) 17          (B) 22th
(C) 19th       (D) 20th

Ans. (B)
33. was also known as the Augustan age.
(A) 16th century (B) 17th century
(C) 18th century (D) 19th century

Ans. (C)
34. The British Grammar was written by J. Buchanan in
(A) 1760 (B) 1762
(C) 1764 (D) 1766

Ans. (B)
35. The English from 15 ” Century till now is called Englis [2019A, I.Sc.]
(A) Old                       (B) Middle
(C) Modern te mode (D) None of these

Ans. (C)
36. is a’ window to the world ‘.
(A) Hindi     (B) Urdu
(C) English (D) Chinese

Ans. (C)
37 …………….. has the largest number of native speakers.
(A) English (B) Chinese
(C) Urdu    (D) Hindi

Ans. (B)
38. In the UK, the USA, Ireland, Canada, Australia, New Zealand and South Africa, English is spoken as a-
(A) foreign language (B) second language
(C) mother tongue    (D) None of these

Ans. (C)
39. In India, Singapore, Malaysia, Nigeria, Namibia, Botswana etc. English is spoken as a
(A) second language (B) mother-tongue
(C) foreign language  (D) None of these

Ans. (A)
40. English is also used as a ………….. by the Anglo Indian community of India.
(A) foreign language (B) mother-tongue
(C) second language (D) None of these

Ans. (B)
41. In China, Japan, UAE, Saudi Arabia, Egypt, Iraq, Eritrea, France, Germany, Switzerland, Mexico, Brazil etc., English is spoken as a
(A) mother-tongue     (B) second language
(C) foreign language (D) None of these

Ans. (C)
42. English developed from the speech of the
(A) Anglo-Indian       (B) Anglo-Saxon
(C) Anglo-American (D) None of these

Ans. (B)
43. American English differs from British English in the
sphare of
(A) spelling    (B) vocabulary
(C) grammar (D) All the three

Ans. (D)
44. About …………. years ago, Lafin was a world language.
(A) 600   (B) 700
(C) 800  (D) 900

Ans. (C)

45. In the last few decades of the …… century, the English
language has been rapid changes.
(A) 17th     (B) 18th
(C) 19th    (D) 20th

Ans. (D)

46. During the century, swept in Europe.
(A) 14th                                                  (B) 15th

(C) 16th Chaucer, did not use ………]    (D) 17th

Ans. (B)
47. In his poetic words,
(A) the old English                           (B) the Middle English
(C) the modern English Tales ‘ was (D) written None of by- these

Ans. (A)
48.” The Canterbury)
(A) Langland           (B) Chaucer

(C) Yeats                 (D) None of these

Ans. (B)

49. Paradise Regained ‘ was written by [2019C, 1.Se)
(A) Shakespeare                  (B) Keats
(C) Milton                            (D) None of these

Ans. (C)

50. Paradise Lost’ was written by
(A) Milton                       (B) Spenser
(C) Dickens                    (D) None of these

Ans. (A)

51. The Rope of the Lock ‘ was written by
(A) Shelly                      (B) Alexander Pope
(C) Keats                        (D) None of these

Ans. (B)

52.’ Hydibras ‘ was written by
(A) Dryden                 (B) Vaughan
(C) Butler                   (D) None of these

Ans. (C)

53. Mac Flecknoe’ was written by
(A) Dryden                (B) John Donne
(C) George Herbert (D) None of these

Ans. (A)

54. Faiery Queene ‘ was written by
(A) Tennyson (B) Spenser
(C) Arnold     (D) None of these

Ans. (B)

55.’ Dr. Faustus ‘ was written by
(A) Shakespeare              (B) Keats
(C) Christopher Marlowe (D) None of these

Ans. (C)

56. Edward-II was written by
(A) Marlowe (B) Spenser
(C) Milton    (D) None of these

Ans. (A)

57. Venus and Adonis’ was written by
(A) Keats (B) Shakespeare
(C) Milton (D) None of these

Ans. (B)

58. Wordsworth was a
(A) novelist (B) dramatist
(C) poet      (D) None of these

Ans. (C)

59. ‘ Hamlet’ is a
(A) tragedy (B) comedy
(C) farce     (D) None of these

Ans. (A)

60. King Lear ‘ is a
(A) Comedy (B) drama
(C) Poetry    (D) None of these

Ans. (B)

61. Py (D) None of these the plowman ‘ is written by-[2018A, L.A.)
(A) Spenser    (B) Milton
(C) Langland  (D) Congreve

Ans. (C)

62. Othello,’ Hamlet ‘,’ Julius Caesar ‘,’ Macbeth ‘ and’ King Lear ‘ were written by [2019A, I.Sc.; 2020A, L.Sc.]
(A) Langland       (B) Marlowe
(C) Shakespeare (D) Spenser

Ans. (C)

63. Vision of Judgement’ was written by
(A) Shelly         (B) John Keats
(C) Lord Byron (D) None of these

Ans. (C)

64. ‘ Revolt of Islam’ was written by
(A) Lord Byron (B) Shelly
(c)John Keats  (D) None of these

Ans. (B)

65. The Scholar Gipsy ‘ has been written by [2021A, L.Sc.)
(A) Matthew Arnold     (B) W.B. Yeats
(C) Robert Bridges        (D) J.M. Synge

Ans. (A)

66. ‘ Sohrab and Rustam’ has been written by-
(A) W.B. Yeats (B) Robert Bridge
(C) J.M. Synge (D) Matthew Arnold

Ans. (D)

67. ” The Gitanjali’ has been written by [2020A, I.A.)
(A) Sarojini Naidu      (B) Rabindranath Tagore
(C) Aurobindo Ghosh (D) None of these

Ans. (B)

68. ‘ The Savitri’ has been written by [2019A, 1.Se .; 2020A, L.Sc.)
(A) Aurobindo Ghosh       (B) Sarojini Naidu
(C) Rabindranath Tagore (D) None of these

Ans. (A)

69. The word drama comes from a ……… word. [2021A, 1.Sc.]
(A) Latin   (B) Scandinavian
(C) Greek (D) American

Ans. (C)

70. Tragedy ends with
(A) happiness (B) sorrow
(C) both          (D) None of these

Ans. (B)

71. Comedy ends with
(A) happiness (B) sorrow
(C) both          (D) None of these

Ans. (A)

72. For a drama exposition is
(A) evil          (B) futile
(C) essential (D) None of these

Ans. (C)

73. Morality plays developed in
(A) Ancient ages (B) Middle ages
(C) Modern ages (D) None of these

Ans. (B)

74. The first English tragedy was
(A) Dr. Faustus (B) Julius Caesar
(C) Gorboduc   (D) King Lear

Ans. (C)

75. ‘ Othello’ is a
(A) comedy (B) tragedy
(C) novel    (D) story

Ans. (B)

76. ‘ Murder in the Cathedral’ was written by-
(A) T.S. Eliot (B) Shakespeare
(C) Marlowe (D) None of these

Ans. (A)

77 …………….. is called the father of the modern nove. [2021A, L.Sc.]
(A) Richardson (B) Fielding
(C) Johnson     (D) Dryden

Ans. (B)

,
78. ‘ Pamela’ was written by
(A) Defoe             (B) Richardson
(C) Jane Austene (D) None of these

Ans. (B)

79. ‘ Pride and Prejudice’ was written by
(A) Goldsmith       (B) Fielding
(C) Jane Austene (D) None of these

Ans. (C)

80. David Copperfield ‘ was written by [2020A, I.A.]
(A) Feilding (B) Eliot
(C) Dickens (D) None of these

Ans. (C)

81.’ Pickwick Papers ‘ was written by
(A) Scott          (B) Dickens
(C) Thackeray (D) None of these

Ans. (B)

82.’ Coolie ‘ was written by
(A) Kiran Desai (B) Anita Desai
(C) Raja Rao    (D) Mulk Raj Anand

Ans. (D)

83.’ Serpent and the Rope ‘ was written by
(A) Mulk Raj Anand      (B) Kamala Das
(C) Raja Rao                (D) R.K. Narayan

Ans. (C)

84.’ Untouchable ‘ was written by
(A) Mulk Raj Anand (B) Anita Desai
(C) Raja Rao          (D) R.K. Narayan

Ans. (A)

85. ‘ The God of Small Things’ is written by- [2018A, I.A.J
(A) Anita Desai (B) Kamala Das
(C) Joru Dutt    (D) Arundhati Roy

Ans. (D)

86. ‘ Train to Pakistan’ is written by
(A) Manohar Malagaonkar (B) Khushwant Singh
(C) Anita Desai                  (D) R.K. Narayan

Ans. (B)
87. ‘ A Bent in the Ganges’ is written by
(A) Khushwant Singh           (B) Anita Desai
(C) Manohar Malagaonkar  (D) Joru Dutt

Ans. (C)

88. ‘ Arms and the Man’ is written by
(A) Shakespeare (B) G. B. Shaw
(C) Dickens         (D) T.S. Eliot

Ans. (B)

89. Who wrote ‘ Huckleberry Finn’? 12021A, 1.Sc.]
(A) Herman Melville         (B) Henry James
(C) Earnest Hemingway  (D) Mark Twain

Ans. (D)

90. Goldsmith and Sheridan made contributions to the [2021A, 1.Sc.]
(A) Novel  (B) Non-finction writing
(C) Poetry (D) English stage

Ans. (A)

91. Wole Soyinka is a …… poet. [2021A, I.Sc.]
(A) Nigerian (B) American
(C) Indian    (D) British

Ans. (A)
92. The Old English Period is characterised by [2021A, 1.A., & I.Sc.]
(A) Vocabulary (B) mood
(C) inflections (D) gender

Ans. (C)

93. A major linguistic change in English is- [2021A, I.Sc.]
(A) The Great Vowel Shift (B) Received Pronunciation
(C) Language Change      (D) Vocabulary Shift

Ans. (A)

94. The 18th century is known as the (2021A, I.A.]
(A) Cavalier Age   (B) Jacobean Age
(C) Augustan Age (D) Romantic Age

Ans. (C)

95. Oliver Goldsmith emphasized on the purity of [2021A, I.A.]
(A) city life   (B) village life
(C) town life (D) domestic life

Ans. (B)

96. Who wrote ‘ A Passage to India’? [2021A, I.A.]
(A) E. M. Forster (B) W. B. Yeats
(C) T.S. Eliot       (D) D.H. Lawrence

Ans. (A)

97. Today, it is impossible to think and imagine a world
without the [2021A, I.A.]
(A) old methods of agriculture  (B) printing machine
(C) bullock carts                      (D) illiterate people

Ans. (B)

98. Spelling ‘ Color’ is used in [2021A, L.A.]
(A) Indian English (B) French
(C) British English (D) American English

Ans. (D)

99. Who wrote ‘ Endymion’? (2021A, L.A.)
(A) William Wordsworth (B) John Keats
(C) P.B. Shelley             (D) S.T. Coleridge

Ans. (B)

100. The texts of which period are difficult to read and
understand? (2021A, L.A.]
(A) Middle English    (B) Old English
(C) Modern English  (D) Post-modern English

Ans. (B)

Leave a Comment